Здравейте, приятели на спорта с кучета!

Казвам се Иван Танев и съм председател на Клуб за спортна дресура "Сириус".

През 1991г. бях един от учредителите на първия клуб за спорт с кучета "Пионер". Основната цел на клуба беше да обедини хората, които искат да спортуват със своите кучета.
Работихме по световния правилник на Schutzhund /SchH/. SchH означава "куче за защита". Това е спорт, който създава силна връзка между куче и човек и ги прави едно цяло. Правилникът включва три дисциплини - следа, послушание и защита - които са неразривно свързани помежду си.
След години тренировки имах щастието да присъствам на семинар, воден от Иван Балабанов - наш сънародник, който живее и работи в САЩ. Там той е постигнал завидни резултати в спорта с кучета на световно ниво.

Този семинар промени генерално нашите виждания за спортната дресура.

Посочи ни една нова, съвременна методология за трениране, при която кучето изглежда и се държи по съвсем различен начин.
Семинарът възпламени ентусиазма на всички нас, които работихме години без реализация на състезание. Организира се и се проведе първото състезание по спортна дресура в България, след което последваха и второ, трето...


Така на 20.07.1999г. се регистрира Клуб за спортна дресура "СИРИУС". Появи се първата белгийска овчарка малиноа, собственост на Николай Василев - зам. председател и ст. треньор на клуб "Сириус". Проведохме редица семинари, водени от хора със значителни постижения в спорта от Белгия, Германия, Швейцария, САЩ. При всяка възможност каним нашия сънародник и приятел Иван Балабанов да проведе семинар в България или да бъде съдия на състезание, организирано от клуб "Сириус".

В момента в клуба членуват хора с различни породи служебни кучета - ротвайлер, малиноа, немска овчарка, ризеншнауцер...Целта на всички е постигане на високи спортни резултати. Клубът организира ежегодно поне по две мероприятия по спортна дресура по правилниците на IPO. Тренира се през цялата година под ръководството на хора, доказали своите способности чрез личните си постижения и успехи. Когато човек е член на добър клуб с опитни треньори и правилна методика, резултатите не закъсняват.

Приветстваме всеки, който има желание да работи с кучето си така, че да достигне високи спортни резултати по правилниците на IPO, да стане член на нашия клуб и да бъде наш приятел!


Иван Танев
Председател на Клуб за спортна дресура "СИРИУС"
© sirius 2008
Created by NET Vision